18 Aralık 2011 Pazar

Teras ve balkonlarda ilkbahar

Teras ve balkonlarda ilkbahar Bahçesi olmayan doğa dostları, sözümüz bu defa size. Bir saksı bile bahçeye özlemi dindirmeye yetebilir. Yeter ki isteyin…
İlkbahar geldi, günler uzayınca, hepimizin içinde bir rahatlık oluştu. Kentte sağlıklı yaşamak için biraz renge ihtiyacımız var. Beton bir bloktan çıkıp, beton bir yoldan yürüyüp, dört tekerlekli bir araca binip, tekrar beton bir bloğa yönelen insanların ruhu da betonlaşıyor gibi geliyor bana. Oysa çiçekli bir saksı, bir ağaç yaşamı güzelleştirmek için yeterli. Bir saksıyı çiçekli bitkilerle bezemek, ona bakım uygulamak, gelişmesine katkıda bulunmak, doğayla birebir ilişki kurmak anlamına gelmiyor mu? Bahçe uğraşı kırsal kesimlerde kaldı diye düşünüyoruz. Ne var ki son yıllarda Ege sahilleri bile beton yığınları içine hapsoldu. Oradaki evler bile bahçelerden yoksun artık. Bu durumda balkon ve teraslar önem kazanıyor.



Hangisi daha güzel?

İki apartmanı ele alalım. Birincinin kapısının önünde çöp bidonları, balkonlarında tüpler, çöp kovaları var. Burada yaşayan bir insan nasıl huzurlu bir yaşam sürebilir ki? Diğerine de göz gezdirelim. Girişte minik ve bakımlı bir bahçe var. Balkonları küçük, ama rengarenk mevsim çiçekleriyle dolu, apartman girişindeyse harika bir bitki var. Bu iki apartmanı gözünüzün önüne getirdiğinizde, hangisini tercih edeceğinizi tahmin etmek zor değil.

Dikkat, dikkat!
Balkonunuzu düzenlerken dikkat etmeniz gerekenler var: İklim koşulları yani rüzgarın yönü, güneşin seyri, soğuk, yağmur, bitkilerinizin sağlığı için çok önemli. Balkonunuzun yönünü bilmek, tüm sorunlarınıza cevap olacak. Ve tabii en önemlisi: Bakım, bakım, bakım! Kimi teras ve apartman önlerine dikilmiş bitkiler görüyorum. Bakımsızlıktan sararmış, ölmüş ve işin ilginç yanı da öldüğü halde o saksıda bırakılmışlar. Çöp tenekesine dönüşen bir iskelet haline gelmişler.

Balkonumuza ne dikelim?

Küçük balkonlarda, bir yıllık çiçekli bitkilere ağırlık vermenizi öneririm. Hem bakımları kolay hem sık sık değiştirme olanağız var hem de hepsinin çiçek açma süreleri değişik. Yer büyükse, arka planda yeşil yapraklı bitkilerden yararlanabilirsiniz. Hatta büyük saksılara sarmaşık bitkiler bile dikebilirsiniz. Ne var ki bitki çoğaldıkça emek de çoğalır. Birçok kişiden “zamanım yok ki” cümlesini işitiyorum. Bu devirde insanlarımızın okumaya, bitki dikmeye, hatta yemek yapmaya zamanları yok. Kişiye iyi gelen bu uğraşlar için zaman yaratılmalıdır.




İlkyaz önerileri

Menekşeler hala çiçekli. Onları, yeni yeni açmaya başlayan ve ilkbaharı çiçekli geçirecek soğanlı bitkilerle birlikte değerlendirebilirsiniz. Lale, sümbül, nergisle iyi anlaşacaklar. Saksılarda, papatya ve Japon ayvası harika görünüyor. Onlar mevsimi çiçekle karşılıyorlar. Sarmaşıklar kullanarak, balkonlarınızda yeşil bir fon oluşturmanızı da öneririm. Güneşli günlerde buluşmak dileğiyle...

Dekor dekorasyon estetik tadilat bakım onarım * Tasarım Yaratıcı Hobiler, Maket Yapımı, Koleksiyonculuk, El Sanatları, El işleri, Antika

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder