18 Aralık 2011 Pazar

Balkon Tarımı Nedir? Nasıl Yapılır?




Yeşile, doğaya, bitkilerle uğraşmaya meraklıysanız, şehir hayatı içinde dar alanlarda bile olsa hobilerinizi devam ettirebilirsiniz...

Yeşile, doğaya, bitkilerle uğraşmaya meraklıysanız, şehir hayatı içinde dar alanlarda bile olsa hobilerinizi devam ettirebilirsiniz. Pencere önlerinde ve balkonlarda küçük bahçeler oluşturarak, toprakla, günden güne yeşeren, büyüyen bitkilerle hemhal olmanın lezzetine varmak mümkün.
alıntıdır

Domates, biber, maydanoz, reyhan, nane, kekik, dereotu, taze soğan gibi saksıda yetişme imkanı olan sebze ve baharat çeşitleriyle evinizin havası, rengi, kokusu bile değişecek. Balkona baharı getirmek, evinizde küçük bir doğal hayat köşesi oluşturmak için çok fazla vakit ayırmaya da gerek yok; biraz merakınız olsun yeter ki!

Hem bakması kolay hem de evleri süsleyecek bitkilerin fidelerini bugünlerde pazarlarda, seralarda bulmak mümkün. Saksılara tohum ekerek de sebze yetiştirebilirsiniz fakat tohumdan fide çıkarmak zor olabileceği için fide dikmek işinizi kolaylaştırır. Marketlerde dekoratif saksılar, toprak ve tohumlar birlikte satılıyor. İstediğiniz bitkiyi, seçtiğiniz saksılarda hazır dikilmiş şekilde alıp, evinize yerleştirebilirsiniz. Bu bitkileri toprak, ahşap, seramik veya plastik saksılara ekebilirsiniz. Fakat plastik saksılar toprağın nemini uzun süre muhafaza ettiği için daha uygundur. Fazla bakım gerektirmeyen bitkileri günde üç-dört saat güneş görecekleri bir yere yerleştirmeniz ve iki-üç günde bir sulamanız yeterli. Biberiye, nane, maydanoz, fesleğen, kekik gibi yeşil bitkiler hem mutfağınızın güzel kokmasını sağlar hem de yemeklerinize tat verir. Bunları dalından koparıp taze taze yemeklerinize katabileceğiniz gibi, kurutup kışın baharat olarak da kullanabilirsiniz.

Fideleri evde oluşturmak isterseniz, bitkilerin alt yapraklarını temizledikten sonra diplerinden bir miktar keserek suya koyun ve köklenmesini bekleyin. Köklendikten sonra istediğiniz saksıda yetiştirin. Çimlenmiş patates ve soğanlarınızı da hemen toprağa gömün.

Yenecek bitkiler için organik gübre kullanın

Balkon bahçeniz için dış mekân saksı bitkileri için satılan hazır topraklar uygundur. Saksı bitkilerinde bahçe toprağı katiyen kullanmayın. Baharatların çoğu fazla gübre istemez. İlk dikim yapıldığında kullanılan hazır toprak yeterince zengin olduğu için 2 ay kadar gübre eklemeyin. Bahçede kullanılan tabii gübreler saksı bitkileri için uygun değildir. Baharatlar yeneceği için çiçeklere verilen suni besinler kullanmak yerine, özel hazırlanmış, paketlenmiş steril organik gübreler kullanmak mümkün.

Dekor dekorasyon estetik tadilat bakım onarım * Tasarım Yaratıcı Hobiler, Maket Yapımı, Koleksiyonculuk, El Sanatları, El işleri, Antika

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder