18 Aralık 2011 Pazar

Kaya Bahçeleri

Kayalık bahçe (rock garden), ayrıca taş yığınından yapılmış çiçeklik (rockery) veya yüksek dağ bahçesi (alpine garden) olarak da bilinir, kaya ve taşlar ile kayalık bölgelerin yerlisi veya alp iklimine uygun bitkilerle oluşturulmuş bir çeşit bahçedir.

Kayalık bahçelerde kullanılan türlerin küçük olması ve kayaların tamamen kaplanmaması için kayalık bahçeler küçük olma eğilimindedirler. Büyük kutularda veya zeminde yetiştirilebilirler. Bitkiler genelde, iyi drenaj yapan toprakları tercih eden ve az su ile yetişen tür bitkilerdir.

Normal bir kayalık bahçenin aralarında küçük aralıklar olan ve estetik olarak düzenlenmiş bir yığın irili ufaklı kayadan oluşur, bu kayalara bitkiler kök salacaktır. Bazı kayalık bahçelere bonsai de eklenmektedir.
Bazı kayalık bahçeler yerli kayaçların dışarı çıkan kısmı gibi görünmesi için tasarlanarak yapılırlar. Taşlar tabakalaşma yüzeyi izlenimi bırakmak için dizilirler ve bitkiler genellikle taşlar arasında bulunan bağlantıları gizlemek için kullanılır. Bu tarz Victorian döneminde çok popülerdi, genellikle profesyonel peyzaj mimarları tarafından tasarlanır ve yapılırlardı. Aynı yaklaşım modern kampüs ve ticari peyzaj işlerinde de kullanılmaktadır, fakat daha küçük kişisel bahçelerde de uygulanabilir.
Kaya Bahçelerinde kullanılan türler
YAPRAKLI TÜRLER Acer palmatum Azalea spp. Berberis spp. Betula pendula "Trost Dwarf" Calluna spp. Chaenomeles * superba "Crimson and Gold" Chaenomeles * superba "Nicoline" Cotoneaster spp. Euonymus fortunei Genista lydia Hebe spp. Kalmia spp. Lavandula angustifolia Lonicera pileata Pieris japonica Pittosporum tobira "nana" Potentilla spp. Prunus percica "Bonanza" Prunus percica "Gorden Golden" Prunus tenella "Fire Hill" Punica granatum "Nana" Rhododendron spp.Skimmia japonica Spirea betulifolia Spirae japonica "Little Princess" Ibreli türler Cedrus deodora Chamaecyparis lawsoniana "Elwood's Gold" Chamaecyparis lawsoniana "Filiformis" Chamaecyparis lawsoniana "Minima Aurea" Chamaecyparis lawsoniana "Minima Glauca" Chamaecyparis nootkatensis "Aureovariegata" Chamaecyparis nootkatensis "Compacta" Chamaecyparis obsuta "Graicosa" Chamaecyparis obsuta "Nana gracilis" Chamaecyparis obsuta "Tetragona Gracilis" Chamaecyparis psifera "Boulevard" Chamaecyparis psifera "Sungold" Cryptomeria japonica "bandai Sugi" Cryptomeria japonica "Elegans nana" Cryptomeria japonica "Vilmoriniana" Juniperus communis "Compressa" Juniperus communis "Repanda" Juniperus conferta "Blue Pacific" Juniperus horizontalis "Blue Chip" Juniperus horizontalis "Glauca" Juniperus horizontalis "Hughes" Juniperus horizontalis "Wiltonii" Juniperus * media "Mint Julep" Juniperus * media "Mordigan Gold"" Juniperus * media "Old Gold" Juniperus sabina "Buffalo" Juniperus sabina "Rockery gem" Juniperus sabina "Tamariscifolia" Juniperus squomata "Blue Carpet" Juniperus squomata "Blue Star" Juniperus squomata "Loderi" Juniperus squomata "Meyeri" Picea abies "İnversa" Picea abies "Maxwellii" Picea abies "Nidi Formis" Picea abies "Pygmaea" Picea abies "Remontii" Picea glauca "Conica" Picea glauca "Echiniformis" Picea omorika "Nana" Picea orientalis "Glacilis" Picea oungens "Glauca Globosa" Pinus densiflora "Umbraculifero" Pinus leucodermis "Compact Gem" Pinus leucodermis "Satellit" Pinus mugo Pinus nigra "Nana" Pinus strobus "Rediata" Pinus sylvestris "Globosa Viridis" Pinus sylvestris "Watereri" Taxus baccata "Fastigiata" Taxus baccata "Repandens" Taxus baccata "Standishii" Taxus baccata "Summergold" Taxus media Thuja orientalis Thuja occidentalis "Danica" Thuja occidentalis "Golden Globe" Thuja occidentalis "Globosa" Thuja occidentalis "Rheingold"
Dekor dekorasyon estetik tadilat bakım onarım * Tasarım Yaratıcı Hobiler, Maket Yapımı, Koleksiyonculuk, El Sanatları, El işleri, Antika

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder