18 Aralık 2011 Pazar

İç Mekan Bitkilerinin Yetiştirilmesi

İç Mekan Bitkilerinin Yetiştirilmesi

a) SICAKLIK
Sıcaklık bitkilerin büyüme ve gelişmelerini etkileyen önemli bir faktördür. Sıcaklığın etkisiyle farklı bitkiler farklı şekillerde etkilenmekte ve gelişme farklılıkları göstermektedir. Her bitkinin sıcaklık ihtiyacı farklıdır. Bu bitkilerin pek çoğu 0 derecenin üstündeki sıcaklıklarda yetişmektedir. Soğuk ortamda kaldıklarında ölebilirler. Tropikal bölge bitkileri 10 derecenin altındaki sıcaklıklarda bile zarar görebilir. Yüksek sıcaklık seven bitkilerin uzun ömürlü olabilmesi için hava nemi ve su miktarı iyi ayarlanmalıdır. Ama bu bitkilerde 40 dereceyi aşan sıcaklıklarda ölebilirler.
Pek çok bitki soba ve radyator gibi ısıtıcıların çok yakınında direkt sıcaklık ortamında yaşamazlar. Ancak çok azı bu gibi ortamlara uygundur. Kış aylarında sıcaklık 0 derece ve daha altına düştüğünde pencere kenarına yakın yerlerde sıcaklık düşecek ve bitkiler zarar görebilecektir. Bu gibi durumlarda bitkileri korumak için ek ısıtma sistemleri kullanılabilir yada bitkiler daha sıcak başka bir yere yerleştirilmelidir.
b) ORANTILI NEM VE SU
İç mekan bitkilerinin yaşayabilmeleri büyüyüp gelişebilmeleri için yaşadıkları ortamdaki nem oranı ve verilen su arasında bir denge vardır ve bu denge korunmalıdır. Bitkiler kökleri ile suda erimiş besinleri alıp işleyerek toprak üstündeki dal, çiçek ve meyvelere taşırlar. Bitkilerin terleme hızını güneş ışığı, sıcaklık, rüzgar, havadaki nem miktarı, hava basıncı ve topraktaki su miktarı etkiler. Kış aylarında sıcaklık ve ışık şiddeti daha düşüktür, bu yüzden bitkilerin terleme hızları da düşer ve daha az suya ihtiyaç duyarlar genel olarak yaz yada kış mevsiminde sıcaklığın az oldugu yerlerdeki bitkiler az suya, sıcaklığın fazla olduğu yerlerdeki bitkiler daha fazla suya ihtiyaç duyarlar.
c) IŞIK
İç mekanlarda yetiştirilen bitkilerin doğadaki gibi özümleme yapabilmeleri ve yaşayıp gelişebilmeleri için ışık önemli bir etmendir. Bu bitkiler çeşitlerine göre tropik kökenli oldukları için az ışığın bulunduğu ortamlara uyum sağlayabilir. Fakat çoğu iyi ışık sağlanabilen ortamlarda daha iyi yaşayıp gelişebilmektedir. Açık havadaki ışık oranına kıyasla iç mekanlarda ışık oranı daha azdır. Bu bitkiler gelişme dönemlerinde iyi ışık alan yerlerde, dinlenme döneminde az ışık olan yerelerde bulundurulabilir.
Yapay Işık;
Genelikle ışığın az oldugu durumlarda yapay ışık kullanılabilir. Güneş ışığına benzese bile yapay ışık güneş ışığına eş değer değildir. 5-6 saatlik güneş ışığının verdiğini 5-6 saat yapay ışık veremez. Bitkilerin gelişebilmeleri için günde yaklaşık 12-16 saat yapay ışıklandırma kullanılmalıdır. Yapay ışıklandırma yaparken nem oranına dikkat edilmelidir. Saksı altına su dolu kaplar konulabilir.
d) SAKSI TOPRAKLARI
İç mekan bitkilerinin yetiştırilmesi, büyüyüp gelişebilmeleri için toprakları çok iyi seçilmelidir. Bu topraklar bitkilerin gelişimine destek olacak, besin hava ve su gibi geçirimini sağlayabilecek nitelikte olmalıdır.

Dekor dekorasyon estetik tadilat bakım onarım * Tasarım Yaratıcı Hobiler, Maket Yapımı, Koleksiyonculuk, El Sanatları, El işleri, Antika

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder