Pek çoğumuzun bahçesi yok. Biz’de teras ve balkonlarda doğa zevkimizi tatmin etmeye çalışıyoruz. Sakın çok çeşit yetiştiremiyorum diye ümitsizliğe kapılmayın, saksıda da yetişebilen pek çok bitki var. Bu yazı sizin için…
Ne tip bitkiler seviyorsunuz, çiçekli’mi, yapraklı’mı, kokulu’mu?… Öncelikle buna karar verin. Çiçekli bitkiler beraberinde arıları, kuşları ya da kelebekleri de sizin mekana çekebiliyor. Kokulular da öyle…
İlkbahar ve yaz için en güzel bitkiler bence çiçek açanlar. Gri kış günlerinden sonra bitki zevkini en çok onlar verebiliyorlar.
Saksılar için daimi yeşil bitkilerden, palmiyeler, tüm nare nciye türleri, zeytin, ilex, bodur çamlar, ardıçlar, okalüptüs, mersin, defne, kamelya, bodur manolya, açelya, orman gülü, bambu, yukka, eskolonya, hebe, rosmarin, katırtırnağı, karayemiş, taflan, pitosporum, kartopu, phormium, akuba, aralya, fatshedera, mahonya, şimşir, nane, kekik, fesleğen ve mentha balkonlarınızda saksıda iyi gelişebiliyor. Bu bitkiler birçok çiçekli bitkilere de fon oluşturabiliyor.
Yaprağını döken ağaç ve çalılardan, japon akçaağaçları, kelebek çalısı, hatmi, leylak, süs narı, zakkum, spirea, ortanca, gül ve lavanta (Lavantalara dikkat, çiçekli oldukları zamanda dev eşek arılarıda gelebiliyor!).
Sarmaşık güller, morsalkım, clematis, saat çiçeği, ve yasemin türleri…
Çiçekli mevsimliklerden küpe çiçeği, sardunya, begonya, camgüzeli, vapur dumanı, çeşme papatyası, gazanya, lobelya, petunya, rudbeckia, hemorokallis, yaprağı ilginç hosta ve ajugalar saksılarda uzun zaman renkli kalabiliyorlar.
Unutmadan uyarayım, bu bitkilerden çok sevilen cam güzeli gölgeye, begonya, sardunya türleri de güneşe yerleştirilmelidir. Sardunyalara da dikkat onlar çok su sevmiyor. Birde dikimde toprağa kahverengi pirinç karıştırılınca iyi açıyorlar. Renklerede dikkat!. Karışık dikilen sardunyalar zamanla orak renk alabiliyorlar.
Gelen ilkbaharla birlikte, balkonlarda, teraslarda mevcut bitkilerinizle ve yeni alacaklarınızla da uğraşacak çok işimiz var. Öncelikle bitkileri, yaz için gübrelememiz lazım. Bahçede hayvansal gübreler kullanabiliriz. Balkon yada teraslarda hayvansal gübreler yerine sunni gübreleri tercih etmelisiniz, çünkü, hayvansal gübreler içlerinde yaşayan bilimum böcekleri de evinize taşıyabilirler. Teras balkon bitkilerinde de bahçe toprağı kullanmak yerine, işlem görmüş, ilaçlanmış hazır paket toprakları kullanmak daha sağlıklı olacaktır. (Bunlarda böcek, ya da hastalık taşıyabilir.)
İyi çiçek açtırmak için potasyum ağırlıklı gübreleri kullanmalısınız, yapraklar içinde azotlu olanları. Çamlarınız varsa, sakın bunlara hislerinize göre gübre vermeyin onların gübreleri farklıdır. Büyük yapı marketlerinde çam gübrelerini bulabilirsiniz.
Saksılar bitkilerinize yetiyormu? Sonbahara kadar kökler gelişsin, bitkiniz serpilsin diye onlarıda kontrol edin, eksik topraklılar varsa yüzeylerine yeni toprak ilave edin. Kışın kırılmış, çatlamış, kökler artık yüzeyden görülen saksıları değiştirmeniz gerekiyorsa da mevcut büyüklüğün bir boy büyüğünü kullanın. Şıklık olsun diye dev gibi saksıya koyacağınız bitkiler köklerini sağlamlaştırmaya çalışacağı için sizin beklediğiniz gösteriyi bu sene yapamayacaklar.
Pek çok çiçekli bitkiler düzenli sulama isterler. Sulamayı mümkünse sabah erken ya da akşam vakitlerinde yapmanız gerekiyor. Güneş altında sulanan bitkilerde rutubet ve güneş birleşince yoğunlaşmadan çok su kaybedip bitkinin gelişimini hatta yapısını da bozabilirsiniz. Balkonunuzun üzeri kapalıysa bitkinin gövdesinide yıkayıp sularsanız yağmur etkisi yapabilirsiniz. Bu sayede böceklenmeyi önleyebilirsiniz. (küpe çiçeği hariç, o tepeden yıkanmayı sevmiyor…)
Sakın suladıktan sonda dipteki tabaklarda su biriktirmeyin. Bu bitkilerinize zarar verebiliyor kök çürümesi olabiliyor ya da bitki çok su kaybediyor…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder