14 Mayıs 2011 Cumartesi

Balkonlarınızı renklendirin

Balkonlarınızı renklendirin

Balkonda oturmanın keyfi başka hiçbir şeyle kıyaslanamaz. Hele bir de karşınızda kendi yarattığınız, gözünüz gibi baktığınız çiçekleriniz duruyorsa, keyfinize diyecek olmaz. Klasik ve yeni balkon çiçekleri ve kasalar içerisinde yetişen bitkiler güneşli bölgelerde sizi büyülü bir atmosfere sokabilirler. Çiçek kasaları, saksılar, küpler ya da küçük saksıcıklar için balkonunuzda mutlaka bir yer bulabilirsiniz. Dilerseniz de balkon demirlerine kasalar asabilirsiniz. Yalnız bu toprak dolu ağır kasaları asmadan öce demirlerin sağlam olup olmadığını bir kontrol etmeniz gerekiyor.


Örneğin bir metre boyunca üç adet balkon kasası balkon demirlerine en az 80 kg. yük getirir. Saksıların seçimi
Balkon kenarları için uzun balkon saksılarına, yerde durması gereken büyük bitkiler için değişik malzemelerden yapılan büyük terakota saksılara ihtiyacınız var. Göze hitap etmesi için de terakota saksıları dilediğiniz şekilde su bazlı boyalarla rengarenk boyayabilirsiniz.
Plastik saksılar hafif olduklarından dolayı kolay taşınabiliyorlar. İçlerindeki malzemelerin değiştirilmesi gerektiğinde de kolaylıkla yıkanabiliyorlar. Ayrıca çiçek toprağı da bu tür plastik saksıların içinde kolay kolay kurumuyor. Bu nedenle plastik saksılar daha kullanışlı olacaktır.
Doğru şekilde bitki ekmenin kuralları
Öncelikle bitki alışverişi yaparken kökleri iyi gelişmiş kuvvetli bitkiler satın almaya özen göstermeniz gerekiyor. Kap ya da saksı alırken de alt kısmında deliği olan dibinde su biriktirmeyen kapları tercih etmeniz gerekiyor.
Kapların içine 3/2 yüksekliğinde toprak doldurup, bitkileri yerleştirin. Toprağı hafifçe bastırdıktan sonra saksının kenarından bir parmak mesafesi kadar sulama alanı bırakın. Yerleştirme işleminden sonra bitikilerin düzenli bir şekilde sulanmasına dikkat edin. Bir gün bitkiyi gölgede bırakın ve daha sonra esas duracağı yere götürün ve dört hafta sonra içine ilave gübre yerleştirin.
Hangi bitki nerede olmalı?
Güneşli yerler için: Norma, Sakız, Begonya, Petunya, Papatya, Ateş Çiçeği, Hercai, Menekşe, Mine, Gül, Acem Halısı, Kasımpatı
Yarı gölge alan yerler için: Aralya, Açelya, Çuha, Cyklamen, Cinererya
Gölge yerler için: Ortanca, Akuba
Sebze Bahçesi: Dilerseniz kendi balkonunuzda ya da bahçenizde sebze yetiştirebilirsiniz. Fakat gerek tohum gerekse fideleri alırken bunların az yükseklikte ve az yer kaplayan türler olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü bu tür bitkilerin daha kısa süren bir gelişme süreci vardır.
Çiçek yetiştiriken nelere dikkat etmelisiniz?
Yeşil ve çiçekli bitkiler sadece evinizi güzelleştirmekle kalmaz aynı zamanda sağlıklı ve huzurlu bir yaşam alanı da sunar. Bitkileri orta ve doğal ışıklı yerlerde bulundurun. Çiçekli bitkilerin güzelliği ve çiçek sayısı ne kadar ışık aldığı ile ilişkilidir. Bol yapraklı bitkiler daha az ışıklı mekanları sever. Bitkinin toprağını her zaman nemli tutun. Çiçeklerin kurumamasına ve solmamasına özen gösterin. Ancak çiçeklerinizi sürekli su içinde bulundurmayın ve yapraklarını ıslatmayın. Bitkileri aşırı sıcak ve soğuğa maruz bırakmayın. Bitkilerin doğal sıcaklıklarında uzak olması sağlıklı gelişmelerini engeller.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder