18 Haziran 2011 Cumartesi

Kendi Perdenizi Kendiniz Dikin

Perde Nasıl Dikilir


Kutu plili düz kenar eteği
Kumaş: % 120 ekleyerek köşeler dahil perde direğinin boyu (kenar eteği 1 m ise, gereken kumaş 2,20 m). Kenar eteğinin yüksekliğini ölçün, yaklaşık 40 cm.



Kumaşı boyuta göre kesin. Astarı uyacak şekilde kesin. Düz taraflar birbirine bakacak çelilde kısa taraflardan birini açık bırakarak kenar eteği malzemesini astara dikin. Düz tarafı dışa çevirin. Diğer kısa tarafı dikin.



Ters tarafın üzerine 1-2 cm katlayın ve bastırın. Üst kenar boyunca cırt cırt bandı dikin.

Kutu plili yapmanın en kolay yolu çatallı kanca kullanmaktır. Düzgün şekilde düşmeleri için plileri ütüleyin.



Astarlı ve cırt cırt bantlı gergin kenar eteği
Kumaş: Köşeler dahil perde direğinin yüksekliği, kenar eteğinin yüksekliğine eşit bir: 40 cm. Uyacak şekilde kesilmiş astar ve baskı ara tabaka, cırt cırt bant.

Kumaşı istenilen boyuta göre kesin. Uyacak şekilde astarı ve baskı ara tabakayı kesin. Ara tabakayı kuvvetli bir şekilde kenar eteği kumaşının ters yüzüne bastırın. Uzun kenarlar ve bir kısa kenar boyunca düz tarafları birbirine bakacak şelilde kenar eteğini astara dikin.


Düz tarafı dışa çevirin, dördüncü tarafı katlayıp bastırın ve dikin. Cırt cırt bantın bir tarafını, ters tarafın üst kenarına dikin. Diğer tarafı perde direğine tutturun.




Dolgu şeritli bağ
Bağın istenen uzunluğunu ölçün ve tekrar yarısı kadar ekleyin. Yaklaşık 6 cm genişliğinde üç şerit kesin. Her bir şeridin ter tarafına sentetik dolgu malzemesi yerleştirin, kenarları katlayın ve makineyle uzun bir boru olacak şekilde dikin.



Üç borunun hepsi hazır olduğunda uçlarını sabitleyin, saç örgüsü gibi örün ve bağlayın. Bir SY bağ kancasıyla sabitleyin.

İlmikli perde

30-40 cm dikişler ve ilmikler için yer bırakarak istenen uzunlukta kumaşı ölçün ve kesin. 8-10 cm eninde ve 15-20 cm boyunda istenen sayıda ilmik kesin. İlmikleri düz tarafları birbirine bakacak şekilde ortaya katlayın.



Uzun tarafı kenardan 0,5 cm içeride dikin. Düz tarafı dışa çevirin ve bastırın.

Düz tarafın çevrilmesinin zor olduğu dar ilmikler için: Uzun taraf boyunca kenarları katlayın. Düz tarafından bunlar birbirine bakacak şekilde birbirine dikin.



Etek baskısını kesin ve perdenin uzun taraflarını katlayıp bastırın. Alt kenarı yaklaşık 10 cm iki kere katlayıp bastırın.

Perdenin üst kenarı boyunca dar bir kat katlayın ve bastırın. Ortadaki ilmikleri katlayın ve bunları kat içine eşit araklıklarla yerleştirin. Katla beraber bunları da dikin. İlmikleri katlanan kenarın etrafına katlayın ve bir dikişle sabitleyin.



Yuvarlak masa örtüsü
Kumaş: Masa çapı. Düzgün duracağından emin olarak örtünün uzunluğunu belirleyin. 8*2. Dikiş payı için yer bırakın.

Kumaş yeterince geniş değilse, gösterilen şekilde uzatın. Kumaşı büyük bir kare şeklinde dikin. Ortadan katlayın ve dört tabakalı bir kare oluşturacak şekilde tekrar katlayın.



Örtütünün istenen yarıçapı le aynı boyda bir şerit alın ( masanın ortasından örtünü alt kenarına olan mesafe ) ve bir kaleme bağlayın.

Şeridin ucunu orta köşede tutun ve bir çizgi çizin. Bütün tabakları aynı anda kesin. Örtüyü bastırın veya kenar şeridi geçirin
Dekor dekorasyon estetik tadilat bakım onarım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder