Zıtlıklar üzerine kurulu bohem stili, karmaşık ve yalın desenleri bir araya getirerek eğlenceli ve zarif bir tarz yaratıyor.
Bohem stili birbirine paralel ilerleyen moda ve dekorasyon dünyasını kasıp kavuruyor. Podyumlarda çiçek desenli elbiseleriyle salınan güzel modeller hippi rüzgârları estirirken, evlerde ise karmaşık desenler özgürce kullanılıyor.
Artık tekdüze tasarımlardan sıkılan insanlar kolayca ayırt edilecek bir stil yaratmanın peşinde. Paris'teki Printemps mağazasında gerçeklesen Boho Attitude, Bohem Eğilimi sergisinin direktörü olan Florence Muller bu stilin, özgürlükten yola çıkan, XIX. yüzyıl romantizminden etkiler taşıyan hippi ruhunu yansıttığını açıklıyor. Geçtiğimiz ocak ayında Paris Maison&Objet fuarında, Bizarre Bazar alanında da dekorasyondaki değişim vurgulanarak amacından farklı kullanılan değişik stillerdeki objeler bir arada sergileniyordu. Bu sergi ve fuarlarda gördüğümüz gibi dada ve gerçeküstü kavramları evde hâkim olan tüm dekorasyon kurallarını altüst ediyor.
Minimalizm tutkunları bu yeni stil karşısında büyük üzüntüye boğuluyorlar. Zen stilinden bıkanlar ise farklı kavramları, renkleri ve dönemleri bir araya getiren bu yeni tarzı hayranlıkla takip ediyorlar. İki tasarımcıdan oluşan Cornmittee'nin Lladro porselenlerini geri dönüştürerek yeni tasarımlara imza atması gibi, Paul Smith de yeni formlara bürünen klasik diye açıkladığı tasarım anlayışıyla eski tasarımlardan yeni ürünler yaratıyor.
Patchwork'lerinizde egzotik dokunuşlarla değişik etkiler yaratmak sızın elinizde. Uzakdoğu veya değişik coğrafyalarda çıktığınız seyahatlerden biriktirdiğiniz kumaşları bir araya getirin ve orijinal tasarımlara imza atın. Yalnız kumaşların desenlerinin birbirlerine karışmamasına ve göz yorucu renklerde olmamasına dikkat edin. Ne de olsa bohem havasını evinize taşırken bir sirk etkisi yaratmak istemezsiniz.
Renkli ve özgür bohem stili aynı zamanda romantizmin eğlenceli ruhunu da yansıtıyor.
Yalın hayatların yaratıcı, renkli ve özgür stili bohem geniş anlamda bir yaşam tarzı. Temelde geleneksel çingenelerin karmaşık ve renkli etkilerinin hakim olduğu ancak içine biraz 19. yüzyıl kolonyel tarzı, biraz Avrupa ve biraz da vintage tarzlarını da ekleyen bohem sitili ilk olarak 1900’lü yıllarda Avrupa sanat camiasının öncülüğünde avant-garde bir tarz olarak kendini hissettirmiş. Sözlük anlamı “yarını düşünmeden günü gününe tasasız, derbeder bir yaşayışı olan edebiyat ve sanat çevresinden kimse veya topluluk” olan bohem 19. Yüzyıl sonlarında başladı ve 20. Yüzyıl boyunca kendini göstermeye devam etti. Akımın temsil ettiği kavram ise aslında sanat tarihi kadar eski. Gerçek bir bohem stili takipçisiyseniz ‘az’ kelimesinin sözlüğünüzde yeri yoktur. Çünkü neredeyse tüm duvarlar ve hatta tavanlar sanat eserleri, aynalar ve bolca renk ile kaplıdır. Farklı renk ve desenlerin bir arada kullanılmasından ortaya çıkan stil evde biraz farklılık isteyenler için günümüzde biraz daha modern biçimi ile hala tercih ediliyor.
Mobilyadan aksesuara “La Bohem”
Mekanlarda eğlenceli bir romantizm yaratan rahat ve kullanışlı Viktoryan stili kanepe ve koltuklar en çok dikkat çeken mobilyalar. Kadife ve baskılı kumaş döşemeler kullanarak daha teatral bir atmosfer yaratabilirsiniz. İlk bakışta biraz tıknaz ve hatta kaba gibi görünen mobilyalarda koyu ahşap cila tercih ediliyor. Kullanılan tüm mobilyaların en önemli ortak noktası dayanıklılık.
Perde ve ev tekstilinde ağır ve koyu renk mobilyalarda zıt, ince ve zarif işlemelere ve dantel kumaşlara yer veriliyor.
Ancak bohem dekorasyon tarzının en belirgin özelliği bolca aksesuar kullanımı. Eğer iyi bir koleksiyonerseniz işiniz kolay. Gezilerden hatıra olarak aldığınız her şeyi dekorasyon içinde rahatlıkla değerlendirebilirsiniz. Eski kitaplar, vintage haritalar, abartılı ebatta cam aksesuarlar, müzik aletleri, süslemeli metal kutular ve hatta eski fotoğraflar bile büyületici bir etki yaratılabiliyor. Ayna gibi yansımalı yüzeyler ve metalik dokular mekanda ışıltı ve yoğun bir etki bırakır. Elbette sanat eserlerini unutmamamız lazım.
Bohem stilinde bol yapraklı, çiçekli bitkiler de atmosferi destekler nitelikte kullanılır. Beyazın hakim olduğu farklı bitki türleri de zengin renk düzenine karşı dekoratif bir aykırılık yaratarak mekandaki vurguyu güçlendirir.
Özellikle bolca biblonun tercihe dildiği stilde farklı boyda ve renkte biblolar bir araya getirilebilir. Bunu için antikacıları dolaşarak değerli ve geçmişi olan birkaç parça satın alabilirsiniz.
Parlak renkli ve dokulu döşemelikler, desenli yatak örtüleri, dekoratif yastıklar, cibinlik ve hatta dikmeli bir karyola da tercih edilebilir.
Kristal şamdanlar, çok renkli aplikler bu stilde avant-garde bir etki yaratır. Klasik şapkalı bir abajuru yumuşak renkli bir ampul ve bol renkli bir eşarp örterek de stili yansıtabilirsiniz. Mum ışıkları ise stilin olmazsa olmazları arasında…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder