Bahçemde hep sağlıklı, yemyeşil, mis gibi kokan çimlerim olsun diyenlerdenseniz, hayal etmek yeterli değil. Sizin için birkaç küçük tavsiyemiz olacak.
Ne istediğinizi bilmeniz önemli
• Öncelikle, istediğiniz çim rengini belirlemeniz gerekiyor. Seçim sizin. İster açık yeşil, ister koyu. Hangisinin daha çok hoşunuza gideceğine karar verin ve işe koyulun.
• Çim tohumları çok yıllık olmalıdır. Seçiminizi yaparken uzun ömürlü olmasına dikkat edin.
• Çimlerinize bir an önce kavuşmak istiyorsanız, toprağınızı iyi hazırlayın.
• Çim alanlarının yaz aylarında çok su tükettiğini unutmayın. Bulunduğunuz iklim koşullarını göz ardı etmeyin. Kurak bölgelerde, susuzluğa dayanıklı çim türlerini tercih edin.
• Sağlıklı görünmeleri için belli aralıklarla biçmeniz gerekir. Bu nedenle, kesime dayanıklı türler idealdir.
• Mükemmel sonuç elde etmek istiyorsanız, ekimi, tek tür çim bitkisiyle değil, birkaç tür tohumu karıştırarak yapın. Böylece çimleriniz daha dayanıklı olur.
Haydi, iş başına
Çimlerinize en kısa sürede kavuşmanın yolu toprağı iyi hazırlamaktan geçiyor demiştik. Sakın gözünüz korkmasın. Düşündüğünüz kadar zahmetli bir işlem değil bu. Gülü seven dikenine katlanır. Öyleyse kolları sıvayın ve çalışmaya başlayın.
1- Tohum yatağını hazırlamak için toprağı fazlalıklardan, yani kum, taş ve iri cisimlerden arındırın. Ağır killi topraklara mil ve kum eklemek gerekir. Böylece toprak geçirgenleşir ve daha gözenekli olur.
2- Bundan sonra yapacağınız ilk iş, toprağı yabani otlardan temizlemek. Daha sonra alandaki tümseklerden ve çukurlardan kurtulun ve bir tırmık yardımıyla toprağı iyice düzeltin.
3- Ekimi yaparken tohumları sahaya eşit atın. Sonra üzerlerini bir-iki santimetre kumlu toprakla kapatın. Üzerinden silindirle geçerek toprağı sıkılaştırın.
4- Çok sıcak günlerin dışında, ilkbahar başından sonbahara kadar ekim yapabilirsiniz. Ekimden sonra iki hafta içinde çimleriniz kendini gösterir. Ancak çimlenme süresi sıcaklığa ve tohumunuzun çeşidine göre değişir.
Dekor dekorasyon estetik tadilat bakım onarım * Tasarım Yaratıcı Hobiler, Maket Yapımı, Koleksiyonculuk, El Sanatları, El işleri, Antika
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder